„ISTAV? Vraj informácie stiahnuté z internetu, ktoré môžete mať zadarmo?!“

Blog

Prečítajte si, z akých verejných i rýdzo súkromných zdrojov čerpáme. A potom už sami posúďte, či informácie a dáta, ktorými roky plníme ISTAV, majú skutočne hodnotu alebo je lepšie loviť čokoľvek na internete bez istého výsledku.

Ako to robíme my

Databázu stavebných zámerov ISTAV každodenne tvoríme vďaka dvom hlavným zdrojom informácií. O oba tieto pramene sa stará početný tím kolegov. Jedni majú na starosti tzv. jednorázové rešerše, druhý tím realizuje dosť precízne a nie úplne bežné telefonické aktualizácie.

JEDNORÁZOVÉ REŠERŠE

Tu sledujeme, vyhodnocujeme a zapisujeme projekty zo všetkých dostupných zdrojov, ktoré obsahujú čo i len malú informáciu o tom, čo sa kde bude stavať. Ak je projekt obsiahnutý vo viacerých zdrojoch, musíme všetko skompletizovať do jedného projektu, aby užívateľ nenachádzal v databáze duplicitné informácie. O tom, koľko toho za mesiac zvládneme aktualizovať a ako sa nám darí, píšeme pravidelne na našom blogu.

Ak Vás zaujímajú konkrétne zdroje, tu sú tie najdôležitejšie:

  • Centrálny register zmlúv,

  • Webové stránky miest a obcí,

  • Stavebné úrady a stavebné odbory,

  • Centrálna adresa,

  • Celoštátna a regionálna tlač,

  • Rozhlasové a televízne vysielania,

  • Dotačné programy,

  • Environmental impactassesment a ďalšie.

 

Niečo ako TOP SECRET

Za vyššie zmienenými „odrážkami“ sa pritom ukrýva viac ako 10 696 zdrojov, ktoré je nutné z dôvodu presnosti a úplnosti informácií spracovávať manuálne a nie strojovo. Áno. Naozaj je to takéto číslo! A máme aj vlastné zdroje, ktoré nie sú verejne dostupné a majú k nim prístup len užívatelia služby ISTAV. To hovoríme o zdrojoch pre získavanie informácií o projektoch privátnych investorov. Zákon o ochrane osobných údajov ich samozrejme radí do špeciálnej skupiny, a preto pre nich takmer nie je možné využívať verejne dostupné informácie a súčasne k ním zverejňovať telefónne čísla či e-maily. Tieto informácie nie sú nikde verejne dostupné.

Čo neobvoláme, to nemáme. My ani Vy

Musíme vám ale povedať aj to, že keď hovoríme o všetkých týchto zdrojoch, nehovoríme o nejakom „balíku na mieru“, ktorý dostaneme, niekam vyťukáme a je hotovo. Takto to naozaj nefunguje. Aj keď to by sa nám všetkým páčilo. Zdroje obsahujú väčšinou len veľmi neúplné a hrubé informácie, ale tie kľúčové, tie, ktoré chce poznať a potrebuje o nich byť informovaný náš zákazník, tie musíme získavať my. Hovoríme o termínoch začatia stavby, aktuálnej fáze, hodnote výstavby, detailoch obsahu výstavby aj o tom, kto má projekt na starosti, atď.

Nedávno sme takto získali cenný kontakt na projektanta, o ktorý nás požiadala naša zákazníčka. Viac nájdete v článku.

Tieto všetky informácie nezistíte zo žiadnych verejných zdrojov ani inak, než že si sadnete k telefónu a budete všetko starostlivo overovať. A kompletizovať. Každý mesiac tisíce subjektov z radov verejných, komerčných a privátnych investorov. Komunikujeme ale takisto s architektmi, projektantmi či s generálnymi dodávateľmi.

Sme veľmi radi za každú pozitívnu informáciu od našich klientov, ktorá sa k nám dostane, (jednu zaujímavú skúsenosť s databázou ISTAV má napríklad náš čerstvý klient, ktorý si vďaka nám hneď prvý mesiac užívania databáze zjednal zákazky za státisíce), ale ďaleko viac sa snažíme venovať tým informáciám, ktoré obsahujú klientove priania. Priania, ktoré nám hovoria či nás inšpirujú v tom, ako službu ISTAV ešte vylepšiť.

Ozvete sa, uvidíte

Dúfame teda, že ste v našom článku našli všetko dôležité, a hlavne, že sme všetkým váhavým dobre vysvetlili, že stavebná databáza ISTAV rozhodne nie je niečo, čo si môže každý kdekoľvek stiahnuť z internetu. Ostatne, najlepšie urobíte, keď do ISTAVU sami nazriete. Stačí nám napísať alebo zavolať a dohodnúť si nezáväznú prezentáciu našej online databázy.

Istav Media, s.r.o.
03.10.2017

Chcete viac informácií?

Zadajte svoje údaje a radi sa vám ozveme do nasledujúceho pracovného dňa.

Podporujeme: